De geschiedenis van Famostar

De eerste handlamp is midden jaren ’50 tot stand gekomen. Het idee om een TL-buisje te laten branden op een kantelbare natte accu, een soort bromfietsaccu, is toen ontstaan. Deze handlamp was bedoeld om tijdens spanningsuitval een gebouw veilig te verlaten. Zo is de eerste noodverlichting in Nederland geboren. In de geschiedenis van Famostar lees je er alles over.

Van handlamp naar vaste armaturen

In de tijd die daar op volgden (1956 t/m 2002) was Famostar een handelsmerk van Faber Electronics BV uit Velp. In 1960 is het assortiment handlampen van Famostar opgenomen door de elektrotechnische groothandelsfirma Brinkman & Germeraad (de huidige groothandel Solar Nederland). De verkoop liep toen snel op en de productie moest opgeschroefd worden. Later in de jaren ’60 kwamen de gesloten batterijcellen van Nikkel en Cadmium op de markt. Noodverlichting kreeg hierdoor een heel ander uiterlijk, wat leidde tot vaste armaturen. De vraag naar vaste armaturen in plaats van handlampen werd toen groot.

Familiebedrijf

In 1967 overleed oprichter en directeur Anne Faber. De toen 22-jarige Bram Boertjens nam de leiding over. Hij was al enkele jaren werkzaam bij Faber. Een korte tijd later nam hij de aandelen van de weduwe Faber over. In de periode 1998 tot 2000 werd de leiding overgedragen aan Herold Boertjens, waarmee de onderneming binnen de familie bleef.

Geschiedenis van Famostar
Het eerste pand van Famostar

Tijd om te verhuizen

Het huidige Famostar emergency lighting BV is in 2002 opgericht. Hier zijn toen alle noodverlichtingactiviteiten van Faber Electronics ondergebracht. De merknaam Famostar is een samenstelling van de drie bedrijven die bij de ontwikkeling en de verkoop van de eerste producten waren betrokken. De eerste twee letters laten zich eenvoudig raden. De andere twee bedrijven bestaan vandaag de dag niet meer.

In 2009 is Famostar verhuisd naar een nieuw bedrijfspand op het industrieterrein De Beemd, eveneens in Velp. Toen is ook het Kenniscentrum Noodverlichting opgericht.

Famostar sluit zich aan bij F W Thorpe Plc​

Eind december 2017 is Famostar overgenomen door F W Thorpe Plc (Thorpe), producent van verlichting voor de professionele markt. Thorpe is in 1936 opgericht door de familie Thorpe, die nog steeds actief deel uitmaakt van de onderneming en tevens een belangrijke aandeelhouder is. Thorpe bestaat uit zeven zelfstandige bedrijven, waaronder het Nederlandse Lightronics uit Waalwijk, die zich ieder richten op specifieke marktsegmenten.

Anno nu is de primaire functie van noodverlichting nog altijd dezelfde als in 1956, maar de technologie is moderner en effectiever. Naast technologische innovatie vinden wij kennis over veiligheid in gebouwen erg belangrijk. Noodverlichting moet immers niet alleen elektrotechnisch in orde zijn, maar op het moment dat het er op aankomt moet het bijdragen aan een efficiënte en veilige ontruiming.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Bekijk ons assortiment

Ben je benieuwd naar ons huidige assortiment?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales