12 oktober 2023

Wanneer kies je de pijl omhoog en wanneer de pijl omlaag?

Welke pijl bij welke situatie

Wanneer kies je eigenlijk voor welke pijl bij het installeren van een vluchtrouteaanduidingsarmatuur? Vaak lijkt dit antwoord voor de hand te liggen. Moet je naar rechts om de vluchtroute te volgen, dan gebruik je een pijl naar rechts. Moet je naar links? Je snapt hem al… Maar wat als je rechtdoor moet?

NEN 3011

Bij vluchtrouteaanduiding wordt de vluchtroute rechtdoor sinds eind 2015 volgens de NEN 3011 aangegeven met een pijl naar boven. De Nederlandse NEN 3011 volgt daarmee de wereldwijde standaard voor pictogrammen.

Oude en nieuwe norm in de praktijk

We zien diezelfde pictogrammen dus wereldwijd terugkomen. Ze bestaan uit 2 elementjes: een poppetje in de deur en een pijl voor de vluchtrichting. Voor die tijd gold in Nederland de NEN 6088, die herkenbaar is aan het gebruik van 3 elementen: het poppetje, de pijl en de deur. In het openbare leven komen we ze nog veelvuldig tegen!

Oude of nieuwe norm

Bij nieuwbouw, verbouw en aanbouw wordt de nieuwe norm toegepast. Ook als er bijvoorbeeld een nieuwe vleugel aan een bestaand pand wordt gebouwd waar zich nog armaturen bevinden die voorzien zijn van pictogrammen volgens de oude norm. In die, nu vervallen norm werd een vluchtroute rechtdoor aangegeven met een pijl naar beneden. Die pijl wordt nu alleen nog gebruikt als de vluchtroute naar beneden gaat, de trap af dus! Het lijkt verwarrend, maar dat is het in de praktijk helemaal niet. Het is dan ook toegestaan om de beide pictogrammen door elkaar te gebruiken.

Merkbaarheid is klein

Wist jij dat deze verandering waarschijnlijk niet of nauwelijks opgemerkt wordt door de meeste mensen. Het bewijs hiervoor is de verandering van de blauwe ANWB-borden boven de snelweg. Een aantal jaren geleden zijn hier de pijlen voor de rijstroken veranderd van een pijl naar beneden naar een pijl naar boven. Vrijwel niemand heeft dit gemerkt.

Pijl omlaag nog veel verkocht

Wat ons opvalt, is dat de pijl naar beneden nog steeds veel geleverd wordt. Veel meer dan er zich trappen naar beneden op de vluchtroute bevinden. Dus: als u een armatuur moet plaatsen die de vluchtroute rechtdoor aangeeft, dan hoort daar een pictogram bij met de pijl naar boven!

Nu al meer weten over het SmartScan-systeem?

Download de SmartScan whitepaper

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Deel de blog:

Andere blogs

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting van Famostar

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting. Wat is het en hoe draagt het bij?
Dim-armaturen-3

Dim-armaturen in informele omgevingen

Onopvallende noodverlichting met Dim armaturen.
Afvalstromen Famostar

Afvalstromen binnen Famostar

Afgelopen jaar hebben we stappen genomen om de afvalstromen binnen Famostar te verduurzamen.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales