9 november 2020

Noodverlichting aan de buitenzijde van een pand

Er is er veel discussie over het toepassen van noodverlichting voor buiten (nooduitgang verlichting). Want als mensen via de vluchtweg in een gebouw goed naar buiten worden geleid dan is dat toch voldoende? Het antwoord is ‘nee’. Zij vallen soms letterlijk in een zwart gat. Een donkere omgeving kent vaak verschillende obstakels en andere gevaren, zoals plantenbakken, fietsenrekken en laadplatforms. Soms moeten vluchtende mensen zelfs nog buiten een trap af voordat ze veilig en wel het pand kunnen verlaten. Hier is noodverlichting voor buiten dus noodzakelijk voor een veilige ontruiming!

Noodverlichting aan de buitenzijde
Nooduitgang met Nightlife

De vluchtweg eindigt niet bij de nooduitgang

Veiligheid begint pas wanneer men voldoende afstand van de gevaarlijke situatie heeft kunnen nemen. De wetgeving bepaalt dat een vluchtroute tot en met buiten goed begaanbaar moet zijn. Mensen moeten naar een veilige, verlichte plaats kunnen vluchten. Volgens het Bouwbesluit is het aansluitende terrein van waar de openbare weg kan worden bereikt, een veilige plaats. Ook het Arbobesluit stelt dat de vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de normale verlichting slecht zichtbaar zijn, voorzien moeten zijn van een adequate noodverlichting. Noodverlichting aan de buitenzijde van een pand is dus niet alleen onmisbaar om mensen in noodsituaties veilig uit een gebouw te leiden, maar ook wettelijk verplicht.

Nooddeuren voorzien van opschrift verplicht

Daarnaast is het ook wettelijk verplicht nooddeuren te voorzien van het opschrift «nooddeur vrijlaten» of «nooduitgang». Zo wordt voor iedereen duidelijk dat de uitgang vrij moet worden gehouden zodat er tijdens een ontruiming geen obstakels voor de uitgang staan. Dit staat vermeld in Artikel 6.25 “Deuren in vluchtroutes” in het Bouwbesluit 2012. Famostar heeft hiervoor een sticker conform NEN 3011 beschikbaar met de tekst ‘Nooduitgang vrijlaten a.u.b.’. Je vindt deze sticker hier.

De Nightlife: Noodverlichting voor buiten

Bij Famostar hebben we de Nightlife. Dit is noodverlichting aan de buitenzijde van een pand. De armatuur combineert beveiligingsverlichting met noodverlichting. Het is water- en stofdicht en vandalismeproof. Omdat het voorzien is van een ventilatiesysteem blijft de binnenzijde van de Nightlife droog en wordt condensvorming gereduceerd tot een minimum.

Meer weten over de Nightlife? Productmanager Marc vertelt je er alles over in deze video.

Nooduitgang verlichting

Het is belangrijk om goede nooduitgang verlichting te hebben. Zo zorg je er voor dat bij calamiteiten het personeel zich veilig en gemakkelijk naar de nooduitgang kan begeven. Elk bedrijf en gebouw dat openbaar is moet voorzien zijn van nooduitgangen. Deze nooduitgangen moeten verplicht aangeduid worden met de welbekende verlichte, groene borden.

Famostar Nightlife

Meer weten over de Nightlife?

Bekijk hier alle informatie over ons buitenarmatuur de Nightlife.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Deel de blog:

Andere blogs

DSC00215

Jan Maalderink aan het woord

Projectleider Jan Maalderink vertelt over het nieuwbouwproject en wat hierbij komt kijken.
Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Binnen Famostar hebben we gekeken hoe we onze verpakkingen duurzamer kunnen maken. Bekijk hier hoe we dat aangepast hebben.
Blog-Daniel-Als-alles-samen-komt-1200x900

Als alles samen komt..

Heb jij ook dat gevoel? Dat alles ineens samen lijkt te komen? Droogte, oorlog in het oosten, economische onzekerheid, torenhoge energieprijzen..

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Rayonindeling Famostar
Famostar medewerkers sales