Focus Filmtheater

Referentie Focus Filmtheater Referentie Focus Filmtheater

Focus Filmtheater kiest voor zwarte noodverlichting

Noodverlichting zonder strooilicht én passend bij het interieur, dat was de wens van stichting Focus Filmtheater. Voor het in juli 2018 opgeleverde multifunctionele gebouw in Arnhem is daarom onder andere voor de zwarte cinema vluchtwegaanduiding van de S-Sense gekozen.

Focus Film Theater Logo

Projectinformatie

Branche
Sport en recreatie
Type bedrijf
Filmtheather

Multifunctioneel gebouw

In het filmtheater zijn 5 filmzalen met ongeveer 400 stoelen. Naast de filmzalen zijn er ook theatervoorstellingen, is er een filmcafé en de mogelijkheid om wat te drinken en eten. Het goed ontruimen van een gebouw waar zo veel gebeurd is daarom extra belangrijk. Een goed werkende noodverlichtingsinstallatie helpt daarbij. Maar dat is niet het enige waar de noodverlichting in het filmtheater aan moest voldoen.

Geen strooilicht in de filmzalen

‘Noodverlichting in filmzalen is vaak irritant door het strooilicht’ geeft Charlie Cappetti, Hoofd facilitair en operations bij het Focus Filmtheater, aan. Toen aannemer BINX Smartility vluchtwegaanduiding S-Sense in de cinema-uitvoering (zwart) liet zien, was het voor Charlie Cappetti meteen duidelijk dat deze armatuur in het Focus Filmtheater moest komen. Bij de cinema-variant van vluchtwegaanduiding S-Sense zijn de randen van de perspex plaat (waar de pictogram op zit) zwart uitgevoerd, wat er voor zorgt dat er geen strooilicht is. Zo valt deze productfamilie in een donkere filmzaal niet op.

Cinema uitvoering van de noodverlichting

Focus Filmtheater kiest voor zwarte noodverlichting, omdat alle plafonds ook zwart zijn. Voor een betere akoestiek zijn de plafonds hoog en is de installatie op balken bevestigd. Omdat je door deze balken heen kan kijken, moest de rest ook zwart zijn. Naast de cinema-uitvoering van vluchtwegaanduiding S-Sense is daarom ook de cinema-uitvoering van vluchtwegverlichting CELO opgehangen in het gebouw. Beide armaturen zijn daardoor onopvallend. Charlie Cappetti: ‘Je ziet de noodverlichting eigenlijk niet hangen, maar dat is alleen maar goed. Het past architectonisch goed bij de uitstraling van het gebouw, wat voor ons belangrijk was’.

Focus Film Theater Logo

Projectinformatie

Branche
Sport en recreatie
Type bedrijf
Filmtheather

Toegepaste producten

Het Focus Filmtheater kiest voor zwarte noodverlichting van de S-Sense voor vluchtrouteaanduiding en de CELO voor vluchtwegverlichting. Tegenwoordig adviseren wij onze nieuwe D-Sign, welke de plek van de S-Sense ingenomen heeft.

Bekijk het eindresultaat

Cinema uitvoering van de noodverlichting

Alle plafonds in het filmtheater zijn zwart. Voor een betere akoestiek zijn de plafonds hoog en is de installatie op balken bevestigd. Omdat je door deze balken heen kan kijken, moest de rest ook zwart zijn. Daarom is het zo dat het Focus Filmtheater kiest voor zwarte noodverlichting. Naast de cinema-uitvoering van vluchtwegaanduiding S-Sense is ook de cinema-uitvoering van vluchtwegverlichting CELO opgehangen in het gebouw. Beide armaturen zijn daardoor onopvallend. Charlie Cappetti: ‘Je ziet de noodverlichting eigenlijk niet hangen, maar dat is alleen maar goed. Het past architectonisch goed bij de uitstraling van het gebouw, wat voor ons belangrijk was’.

Elke zaal apart in te regelen door DALI

De algemene verlichting wordt geregeld via DALI, zoals de verlichting in de traptreden en leuningen. Deze dienen daarnaast ook als noodverlichting. Deze verlichting wordt gevoed vanuit de centrale en bestuurt via DALI. Als bij spanningsuitval de DALI-lijn (verbinding) weg valt, schakelen de armaturen terug naar een bepaalde instelling (PreSET). De armaturen blijven hierdoor op het juiste lichtniveau branden en via de centrale gevoed.

Eén of meerdere zalen tegelijk ontruimen

Ook is er per zaal op de centrale een BMC (Brand Meld Centrale) aangesloten. Het Focus Filmtheater kan daardoor besluiten om één of meerdere zalen te ontruimen. ‘Door al deze voordelen slaan we meerdere vliegen in een klap’, aldus Charlie Cappetti.

Linda Peters
Heb je een vraag over deze referentie?
Neem direct contact op met Linda
Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Benieuwd naar andere referenties?

Voor iedere branche hebben wij de juiste oplossing voor noodverlichting.