6 september 2022

Als alles samen komt..

Als alles samen komt

Heb jij ook dat gevoel? Dat alles ineens samen lijkt te komen? Droogte, oorlog in het oosten, economische onzekerheid, torenhoge energieprijzen, schaarste in grondstoffen, sociaal wantrouwen, stikstofcrisis, vluchtelingencrisis… het lijkt zoveel op het moment.

De som der dingen geeft geen lekker gevoel. Maar zou het ook kansen kunnen bieden? De hoge energieprijzen doen ons wel nadenken over het huidige energiesysteem. Is de koppeling van de stroomprijs aan de gasprijs nog wel zo eerlijk, zeker nu er veel groene energie wordt opgewekt? We snappen steeds beter dat we zuiniger met grondstoffen en energie moeten omgaan en we de transitie van een lineaire economie naar de ‘circulaire economie’ zullen moeten versnellen. Bewustwording en acceptatie bij de consument ontstaat langzamerhand.

Hier zijn wij, als onderdeel van branche Techniek Nederland, medeverantwoordelijk voor. Fabrikanten kiezen de grondstoffen waarmee ze hun producten produceren en bepalen de ‘environmental impact’ zoals energiegebruik tijdens de gehele levensduur.

De groothandels, installateur en de klant zullen voor de duurzame alternatieven moeten willen kiezen. Vaak is de keuze nog prijs gedreven, en is de vraag om duurzame alternatieven er (nog) niet of is deze latent. Soms moet je ook gewoon dingen zelfstandig initiëren. Wij hebben door ‘gewoon te doen’ 20% karton bespaard. Maar we kunnen het niet alleen.

De keten heeft elkaar op een volwaardige manier nodig en dat beseft de keten gelukkig steeds beter. Een mooi voorbeeld is het initiatief Brancheplan Verpakkingen van Techniek Nederland. Hierin werken fabrikanten, groothandels, installateurs en aanverwante partijen samen in verschillende pilots om verpakkingen te reduceren, te zoeken naar alternatieven voor plastics en bij elkaar ‘in de keuken te kijken’. Door de verschillende invalshoeken en belangen af te wegen is de kans op constructieve duurzame oplossingen een stuk groter.

Begin september hebben wij als kartrekker van de Pilot Kratten & Dozen een workshop georganiseerd met een representatieve vertegenwoordiging van de gehele keten. Doel is om te onderzoeken of we een verpakkingsvrij systeem kunnen opzetten met regulerende kratten. Van fabrikant tot klant en weer retour. Dit is een ingewikkelde puzzel en de uitkomst is nog onzeker.

Maar het feit dat alles samen komt, maakt dat de som der dingen een positievere kijk op de toekomst geeft.

Daniel van den Heuvel
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Daniël vertelt je er graag meer over. Neem direct contact op.

Meer weten over duurzaamheid bij Famostar?

Hier vertellen we wat we nu al doen.

Deel de blog:

Andere blogs

Jonge hond vs oude rot

Jonge hond vs oude rot

“De jeugd voelt verder dan ervaring ziet.” Famostar werkt samen met studenten van de Erasmus University en TU Delft. Zo wordt ervaring uitgewisseld.
Continue vermogen Famostar noodverlichting

Continu vermogen van noodverlichting zorgt voor een besparing

De Go! van Famostar verbruikt maar 1 watt continue vermogen. Daarmee reduceer je de CO2 voetafdruk en kun je besparen in euro's.
De SmartScan Van on tour

De SmartScan Van on tour

We zijn met de SmartScan Van on tour. Reserveer nu je plek en binnenkort staan we bij je op de stoep.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales