6 september 2022

Als alles samen komt..

Als alles samen komt

Heb jij ook dat gevoel? Dat alles ineens samen lijkt te komen? Droogte, oorlog in het oosten, economische onzekerheid, torenhoge energieprijzen, schaarste in grondstoffen, sociaal wantrouwen, stikstofcrisis, vluchtelingencrisis… het lijkt zoveel op het moment.

De som der dingen geeft geen lekker gevoel. Maar zou het ook kansen kunnen bieden? De hoge energieprijzen doen ons wel nadenken over het huidige energiesysteem. Is de koppeling van de stroomprijs aan de gasprijs nog wel zo eerlijk, zeker nu er veel groene energie wordt opgewekt? We snappen steeds beter dat we zuiniger met grondstoffen en energie moeten omgaan en we de transitie van een lineaire economie naar de ‘circulaire economie’ zullen moeten versnellen. Bewustwording en acceptatie bij de consument ontstaat langzamerhand.

Hier zijn wij, als onderdeel van branche Techniek Nederland, medeverantwoordelijk voor. Fabrikanten kiezen de grondstoffen waarmee ze hun producten produceren en bepalen de ‘environmental impact’ zoals energiegebruik tijdens de gehele levensduur.

De groothandels, installateur en de klant zullen voor de duurzame alternatieven moeten willen kiezen. Vaak is de keuze nog prijs gedreven, en is de vraag om duurzame alternatieven er (nog) niet of is deze latent. Soms moet je ook gewoon dingen zelfstandig initiëren. Wij hebben door ‘gewoon te doen’ 20% karton bespaard. Maar we kunnen het niet alleen.

De keten heeft elkaar op een volwaardige manier nodig en dat beseft de keten gelukkig steeds beter. Een mooi voorbeeld is het initiatief Brancheplan Verpakkingen van Techniek Nederland. Hierin werken fabrikanten, groothandels, installateurs en aanverwante partijen samen in verschillende pilots om verpakkingen te reduceren, te zoeken naar alternatieven voor plastics en bij elkaar ‘in de keuken te kijken’. Door de verschillende invalshoeken en belangen af te wegen is de kans op constructieve duurzame oplossingen een stuk groter.

Begin september hebben wij als kartrekker van de Pilot Kratten & Dozen een workshop georganiseerd met een representatieve vertegenwoordiging van de gehele keten. Doel is om te onderzoeken of we een verpakkingsvrij systeem kunnen opzetten met regulerende kratten. Van fabrikant tot klant en weer retour. Dit is een ingewikkelde puzzel en de uitkomst is nog onzeker.

Maar het feit dat alles samen komt, maakt dat de som der dingen een positievere kijk op de toekomst geeft.

Daniel van den Heuvel
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Daniël vertelt je er graag meer over. Neem direct contact op.

Meer weten over duurzaamheid bij Famostar?

Hier vertellen we wat we nu al doen.

Deel de blog:

Andere blogs

PLF77630-A4_2

2022 Wrapped

Het einde van het jaar nadert en dat is vaak een tijd van reflectie. Op televisie en online word je overspoeld met lijstjes en overzichten.
DSC00215

Jan Maalderink aan het woord

Projectleider Jan Maalderink vertelt over het nieuwbouwproject en wat hierbij komt kijken.
Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Binnen Famostar hebben we gekeken hoe we onze verpakkingen duurzamer kunnen maken. Bekijk hier hoe we dat aangepast hebben.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales