6 april 2017

Mag ik noodverlichtingsarmaturen schakelen?

Ja dat mag, mits op de juiste manier. Er is een aantal zaken waar u op moet letten.
• Aansluiting op een permanente groep
• Vluchtwegverlichting in normaal bedrijf schakelen
• Decentrale vluchtwegaanduiding niet schakelen
• Centrale vluchtwegaanduiding wel schakelen

Noodverlichtingsarmaturen schakelen

Het is een wettelijke vereiste dat de accu’s van een noodverlichtingsarmatuur altijd volledig opgeladen zijn voor het geval dat de netspanning wegvalt. De armatuur moet daarom altijd op een permanente groep (niet-geschakelde groep) aangesloten worden.

Noodverlichtingsarmaturen schakelen
Schakelen van noodverlichtingsarmaturen

Als een armatuur op een geschakelde groep wordt aangesloten, zal de accu elke keer bij het uitschakelen van de groep ontladen worden. Hierdoor is de accu niet altijd volledig opgeladen, waardoor de kans bestaat dat de wettelijke eis van 1 uur autonomie niet gehaald wordt in nood. Daarnaast neemt de kwaliteit van de accu snel af als deze vaak wordt ontladen.

Vluchtwegverlichting in normaal bedrijf schakelen

Armaturen voor vluchtwegverlichting hoeven in normaal bedrijf niet te branden. Daarom is in zo’n situatie schakelen mogelijk, omdat de accu dan niet ontladen wordt. Zo kan bijvoorbeeld ‘s nachts de noodverlichting als comfortverlichting gebruikt worden. Door gebruik te maken van de aparte ingang op de armatuur, bij Famostar en de meeste andere merken aangegeven met L’, blijft de accu opgeladen en kan de armatuur autonoom in noodbedrijf opereren.

Decentrale vluchtwegaanduiding niet schakelen

Armaturen voor vluchtwegaanduiding moeten permanent branden als er mensen aanwezig zijn in het gebouw. Dit zorgt er voor dat gebruikers zich (onbewust) kunnen oriënteren op de vluchtroutes in het pand. De meeste decentrale armaturen voor vluchtwegaanduiding hebben daarom geen mogelijkheden om tijdens normaal bedrijf de armatuur te schakelen.

Centrale vluchtwegaanduiding wel schakelen

Centrale gevoede armaturen hebben geen accu’s welke ontladen worden als de netspanning uitgeschakeld wordt. Daarom kunnen centrale armaturen wel altijd geschakeld worden. Er moet echter zeker worden gesteld dat noodverlichting functioneert als er mensen in het gebouw zijn (voldaan worden aan regelgeving).

Noodverlichting schakelen

Wil je meer weten over onze noodverlichting?

Bekijk dan het volledige assortiment.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Deel de blog:

Andere blogs

PLF77630-A4_2

2022 Wrapped

Het einde van het jaar nadert en dat is vaak een tijd van reflectie. Op televisie en online word je overspoeld met lijstjes en overzichten.
DSC00215

Jan Maalderink aan het woord

Projectleider Jan Maalderink vertelt over het nieuwbouwproject en wat hierbij komt kijken.
Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Binnen Famostar hebben we gekeken hoe we onze verpakkingen duurzamer kunnen maken. Bekijk hier hoe we dat aangepast hebben.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales