6 april 2017

Mag ik noodverlichtingsarmaturen schakelen?

Ja dat mag, mits op de juiste manier. Er is een aantal zaken waar u op moet letten.
• Aansluiting op een permanente groep
• Vluchtwegverlichting in normaal bedrijf schakelen
• Decentrale vluchtwegaanduiding niet schakelen
• Centrale vluchtwegaanduiding wel schakelen

Noodverlichtingsarmaturen schakelen

Het is een wettelijke vereiste dat de accu’s van een noodverlichtingsarmatuur altijd volledig opgeladen zijn voor het geval dat de netspanning wegvalt. De armatuur moet daarom altijd op een permanente groep (niet-geschakelde groep) aangesloten worden.

Noodverlichtingsarmaturen schakelen
Schakelen van noodverlichtingsarmaturen

Als een armatuur op een geschakelde groep wordt aangesloten, zal de accu elke keer bij het uitschakelen van de groep ontladen worden. Hierdoor is de accu niet altijd volledig opgeladen, waardoor de kans bestaat dat de wettelijke eis van 1 uur autonomie niet gehaald wordt in nood. Daarnaast neemt de kwaliteit van de accu snel af als deze vaak wordt ontladen.

Vluchtwegverlichting in normaal bedrijf schakelen

Armaturen voor vluchtwegverlichting hoeven in normaal bedrijf niet te branden. Daarom is in zo’n situatie schakelen mogelijk, omdat de accu dan niet ontladen wordt. Zo kan bijvoorbeeld ‘s nachts de noodverlichting als comfortverlichting gebruikt worden. Door gebruik te maken van de aparte ingang op de armatuur, bij Famostar en de meeste andere merken aangegeven met L’, blijft de accu opgeladen en kan de armatuur autonoom in noodbedrijf opereren.

Decentrale vluchtwegaanduiding niet schakelen

Armaturen voor vluchtwegaanduiding moeten permanent branden als er mensen aanwezig zijn in het gebouw. Dit zorgt er voor dat gebruikers zich (onbewust) kunnen oriënteren op de vluchtroutes in het pand. De meeste decentrale armaturen voor vluchtwegaanduiding hebben daarom geen mogelijkheden om tijdens normaal bedrijf de armatuur te schakelen.

Centrale vluchtwegaanduiding wel schakelen

Centrale gevoede armaturen hebben geen accu’s welke ontladen worden als de netspanning uitgeschakeld wordt. Daarom kunnen centrale armaturen wel altijd geschakeld worden. Er moet echter zeker worden gesteld dat noodverlichting functioneert als er mensen in het gebouw zijn (voldaan worden aan regelgeving).

Noodverlichting schakelen

Wil je meer weten over onze noodverlichting?

Bekijk dan het volledige assortiment.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Deel de blog:

Andere blogs

Jonge hond vs oude rot

Jonge hond vs oude rot

“De jeugd voelt verder dan ervaring ziet.” Famostar werkt samen met studenten van de Erasmus University en TU Delft. Zo wordt ervaring uitgewisseld.
Continue vermogen Famostar noodverlichting

Continu vermogen van noodverlichting zorgt voor een besparing

De Go! van Famostar verbruikt maar 1 watt continue vermogen. Daarmee reduceer je de CO2 voetafdruk en kun je besparen in euro's.
De SmartScan Van on tour

De SmartScan Van on tour

We zijn met de SmartScan Van on tour. Reserveer nu je plek en binnenkort staan we bij je op de stoep.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales