9 mei 2023

Continu vermogen van noodverlichting zorgt voor een besparing

Noodverlichting bestaat uit verschillende onderdelen. Er is bijvoorbeeld vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting. Vluchtwegverlichting gaat aan als de stroom uitvalt in een noodsituatie. Het zorgt dat de vluchtweg richting de nooduitgang goed verlicht wordt, zodat je niet struikelt over obstakels onderweg. Vluchtrouteaanduiding brandt continu en geeft aan welke kant je op moet voor de dichtstbijzijnde nooduitgang. Het zijn de groene verlichte bordjes met pijl en rennend poppetje erop.

Continue vermogen Famostar noodverlichting
Continue vermogen

Eigen elektronica

Omdat vluchtrouteaanduiding altijd brandt verbruikt het ook continu energie. Het is dus van belang om dit zo laag mogelijk te houden. Zo kun je de CO2-voetafdruk en jouw eigen energiekosten verminderen. Famostar draagt hieraan bij doordat wij onze eigen elektronica voor onze armaturen ontwerpen. Op deze manier kunnen we zo efficiënt mogelijk omgaan met het energieverbruik van onze armaturen. De elektronica die we ontworpen hebben stelt ons in staat om het continue verlichten van het pictogram en het druppelladen van de accu op een zo energiezuinig mogelijke manier in te regelen. Dit zorgt voor veel voordelen:

  • Laag verbruik van energie
  • Besparing in euro’s
  • Verlaging van de CO2-voetafdruk
  • Onderdelen gaan langer mee door laag stroomverbruik

Standaard verbruik

Standaard in de markt is een verbruik van 2 tot 6 watt voor een armatuur voor vluchtrouteaanduiding. Dit is niet veel, maar armaturen branden jarenlang 24 uur per dag. Alles bij elkaar is het verbruik dan toch meer dan verwacht. Er worden heel wat kilowatts, kilogrammen CO2 en euro’s gebruikt om de vluchtrouteaanduiding te laten branden.

Famostar noodverlichting Go!
Continue vermogen vluchtrouteaanduiding

Het verschil berekend

Het verbruik van de Famostar armaturen is beduidend lager dan wat standaard in de markt is. Als voorbeeld hebben we de Go! PPA-1 genomen. Dit armatuur heeft een verbruik van slechts 1,0 watt. Dit is het continue vermogen en dus niet net na een spanningsuitval of een autonomietest. Dit armatuur vergelijken we met een standaard armatuur uit de markt wat 2,5 watt verbruikt. Het verschil is dus 1,5 watt.

  • 1,5 Watt x 24 uur x 365 dagen x 10 jaar = 131 kWh. (En dat is dan alleen nog maar de gegarandeerde Famostar levensduur!)
  • Vertaald naar euro’s (40 cent per kWh) is dat toch ruim € 50,-
  • Uitgedrukt in CO2 gaat het dan, per armatuur, om een besparing van 85 kg CO2*

* De emissiefactor van grijze stroom is 0,649 kg CO2 per kWh

Meer weten over het continue vermogen?

Bij onze armaturen staat precies vermeldt wat ze verbruiken. Kijk hiervoor in ons productassortiment.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Deel de blog:

Andere blogs

Dim-armaturen-3

Dim-armaturen in informele omgevingen

Onopvallende noodverlichting met Dim armaturen.
Pijl omhoog of pijl omlaag 3

Pijl omlaag of pijl omhoog?

Pijl omhoog of pijl omlaag? Hoe zit het met de oude en de nieuwe normen.
Afvalstromen Famostar

Afvalstromen binnen Famostar

Afgelopen jaar hebben we stappen genomen om de afvalstromen binnen Famostar te verduurzamen.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales