Van der Hoeven kliniek

Referentie Van der Hoeven Kliniek Referentie Van der Hoeven Kliniek

DALI noodverlichting bij van der Hoeven kliniek in Utrecht

In 2015 vond er een renovatie plaats in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. De gehele verlichtingsinstallatie, inclusief noodverlichting, werd vervangen van tl naar led. De interesse van de kliniek voor duurzaamheid en comfort heeft er toe geleid dat alle led-armaturen, zowel noodverlichting als verlichting, aangestuurd worden door het DALI-protocol.

logo Van der Hoeven Kliniek

Projectinformatie

Branche
Sport en recreatie
Type bedrijf
TBS Kliniek
Adres
Willem Dreeslaan 2
Postcode
3515 GB
Plaats
Utrecht

Een veelzijdige renovatie

Van der Hoeven Kliniek is een kliniek voor forensische psychische zorg (TBS kliniek). U kunt zich voorstellen dat er bij een ontruiming in een TBS-kliniek een complexer proces nodig is, waardoor het van belang is goed te zijn voorzien van (nood)verlichting.

Alle elektrotechnische-installaties, maar ook de werktuigbouwkundige- en beveiligingsinstallaties in het pand, moesten dan ook gerenoveerd worden. Het doel was om een duurzame en frisse uitstraling te creëren. Totaalinstallateur Lomans werd geselecteerd om hiermee aan de slag te gaan. Zoals Lomans het zelf benoemd: “Een ontzettend veelzijdig project, waar wij dan ook erg trots op zijn.”

DALI noodverlichting bij van der Hoeven kliniek

In het 16.000 vierkante meter tellende pand is de complete verlichtingsinstallatie voorzien van led, een duurzame oplossing voor TL. Onderdeel hiervan zijn ruim 500 vluchtwegaanduiding– en verlichtingsarmaturen. Het was dan ook de wens van Van der Hoeven Kliniek om de armaturen te kunnen monitoren, zodat er eenvoudig een logboek bijgehouden kan worden. Hierop is de keuze gemaakt om gebruik te maken van het DALI-protocol. De grote hoeveelheid armaturen en het gebruik van DALI voor zowel verlichting als noodverlichting, maakt het project voor Lomans wel heel bijzonder.

DALI-protocol

DALI zorgt voor veel gemak in het complex gebouw. Het testen en uitlezen van de status van de armaturen én de capaciteit van de noodaccu’s, gaat zeer eenvoudig vanaf één plek. Daarnaast kan de verlichting ook aangestuurd worden door DALI, waardoor deze met één druk op de knop te bedienen is. In Van der Hoeven Kliniek heeft dit als voordeel dat de gangverlichting gedurende de nachten naar een lager, maar constant niveau kan worden gezet. Verder is het mogelijk om bij calamiteiten de verlichting met één druk op de knop naar 100% te zetten.

logo Van der Hoeven Kliniek

Projectinformatie

Branche
Sport en recreatie
Type bedrijf
TBS Kliniek
Adres
Willem Dreeslaan 2
Postcode
3515 GB
Plaats
Utrecht

Toegepaste producten

DALI noodverlichting bij van der Hoeven klinkiek in Utrecht. De gehele verlichtingsinstallatie, inclusief noodverlichting, werd vervangen van tl naar led.

Bekijk het eindresultaat

De gekozen armaturen

In onder andere de entree en de gangen van het pand zijn in combinatie met de opbouwarmaturen van Go!, de inbouwarmaturen vluchtwegverlichting CELO en vluchtwegaanduiding Go! toegepast. “Door de beperkte hoogte boven het plafond en de hoeveelheid luchtkanalen in het gebouw was er weinig ruimte voor inbouwcomponenten. De inbouwhoogte van 20 mm van CELO gaat dan bijna altijd goed.”, aldus Lomans. Pro is toegepast in de sporthal, omdat dit armatuur een hoge slagvastheid heeft. Aan de buitenzijde van het pand is Nightlife geplaatst, zodat ook na het verlaten van het pand de ontruiming veilig plaats zal vinden.

Felicia Soares
Heb je een vraag over deze referentie?
Neem direct contact op met Felicia
Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Benieuwd naar andere referenties?

Voor iedere branche hebben wij de juiste oplossing voor noodverlichting.