Dé ideale lichtoplossing voor de recreatie

Ontspanning & Beleving

De recreatiebranche bestaat uit verschillende soorten gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen voor ontspanning en vermaak. Denk hierbij aan zwembaden, sportfaciliteiten en recreatieparken. Het is van groot belang dat de bezoeker zich hier veilig en op zijn of haar gemak voelt. In deze branche spelen uiteenlopende en soms ook hoge eisen voor noodverlichting. Omdat bezoekers vaak onvoldoende bekend zijn met de  aanwezige vluchtroutes en risico’s, wordt er een groot beroep gedaan op de BHV-organisatie. Ook is de energiebesparing en onderhoudsvriendelijkheid een belangrijk aspect. Ledverlichting biedt hiervoor de ideale oplossing.

Zwembaden
Zo zijn in een zwembad grote hoeveelheden water (en chloor) te vinden. Dit vraagt om passende maatregelen omtrent noodverlichting. Vanzelfsprekend zijn waterdichte armaturen hier vereist, dit wordt aangegeven door middel van de IP-classificatie. Minimaal IP65 is nodig om bescherming te bieden tegen waterstralen. Water zorgt er ook voor dat de vloeren in zwembaden vaak nat zijn, tijdens een ontruiming moet dus rekening gehouden worden met slipgevaar. Vaak gebruiken BHV’ers portofoons tijdens calamiteiten om alles in goede banen te leiden. Zij zorgen ook voor handdoeken/dekens voor bezoekers in badkleding. Ook moet er rekening gehouden worden met speciale chloorbestendige bevestigingsmaterialen. Je wilt immers niet dat de armatuur na een tijdje van de muur valt vanwege de corrosie door de chloordeeltje in de lucht.

Sportfaciliteiten
In een sporthal heb je te maken met zowel de sportzaal, de kleedkamers en de kantine/receptie. In de zaal is het belangrijk dat er slagvaste (IK10)  armaturen worden geplaatst of armaturen met een beschermkorf. Zo kunnen rondvliegende ballen de armaturen niet beschadigen. In de kleedkamers zijn er vaak douches aanwezig wat de omgeving erg vochtig maakt. Het is daarom van belang om hier waterdichte armaturen te plaatsen, zodat vocht niet voor moeilijkheden kan zorgen.

Recreatieparken
Bij recreatieparken heb je vaak te maken met sfeerrijke omgevingen waar veel verschillende bezoekers op af komen en noodverlichting mag hier niet als storend worden ervaren of paniek veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de noodverlichting bij de ambiance past en de grote hoeveelheden bezoekers op een veilige en kalme manier kan ontruimen. Dit is een uitdaging gezien de vele andere informatieve bordjes die in parken hangen. Bij het ontruimen van een recreatiefaciliteit moet rekening gehouden worden met dat alle bezoekers veilig moeten zijn geëvacueerd voordat de brandweer arriveert, zodat zij ongehinderd hun werk kunnen doen. De receptioniste en medewerkers hebben meestal de verantwoordelijkheid de hulpdiensten in te lichten.