Thema Soorten noodverlichting
Kennisbank Soorten noodverlichting Vluchtwegverlichting Wat zijn de voor- en nadelen van algemene verlichting voorzien van een nood-unit?

Wat zijn de voor- en nadelen van algemene verlichting voorzien van een nood-unit?


Een nood-unit in de algemene verlichting zorgt ervoor dat de algemene verlichting minimaal 1 uur wordt gevoed als de netspanning wegvalt. Deze optie heeft een aantal voordelen, maar ook zeker nadelen.

Voordelen

 • Er zijn minder aansluitingen nodig
  Bij het plaatsen van een nood-unit kun je gebruik maken van het aansluitpunt van de algemene verlichting, waardoor je dus maar één aansluitpunt nodig hebt. Bij het plaatsen van algemene verlichting én vluchtwegverlichting heb je twee aansluitingen nodig.
 • Minder armaturen geeft een strakker beeld
  Esthetisch kan het een voordeel opleveren omdat de noodverlichting nog minder opvalt. Vooral architecten zullen dit als een voordeel zien.

Nadelen

 • Installateur is verantwoordelijk voor combinatie van de armaturen.
  De fabrikant van de nood-unit staat in voor zijn eigen product en zal hier ook garantie op geven. Hetzelfde geldt voor de fabrikant van de algemene verlichting. Maar wat als deze twee producten gecombineerd worden, wie gaat dan de verantwoordelijkheid hierover nemen? De twee fabrikanten niet, want die zijn alleen verantwoordelijk voor hun eigen deel. Dit betekent dus dat de verantwoording bij de installateur komt te liggen en de vraag is; wil je dat?
 • Minder behoefte om te ontruimen
  Zo gauw de netspanning uitvalt gaat normaliter de vluchtwegverlichting met 1 lux branden. Hierdoor ervaart iedereen een verandering van het licht, waardoor mensen sneller geneigd zijn in actie te komen en te ontruimen. Bij noodunits blijft de normale lichtsterkte van de algemene verlichting branden, waardoor de behoefte om te ontruimen minder of zelfs niet ontstaat.
 • Onderhoud is lastiger
  Het onderhoud van de algemene verlichting moet goed op orde zijn. Dit is misschien een open deur, maar als dit niet zo is heeft dit meteen consequenties voor de noodverlichting. Uiteindelijk moet je aan de wet blijven voldoen en moeten de nood-units ten alle tijden 1 uur blijven branden.
Was dit antwoord nuttig?
Dankjewel dat je hebt meegeholpen aan deze kennisbank!
Wij ontvangen graag een suggestie om dit antwoord te verbeteren.

Support

Heb je een vraag over dit onderwerp?

026 3 846 846
Stuur ons een mail

1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.