Thema Soorten noodverlichting
Kennisbank Soorten noodverlichting Vluchtwegverlichting Hoe gebruik ik afstandstabellen voor noodverlichting?

Hoe gebruik ik afstandstabellen voor noodverlichting?


Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren en ook aan de wetgeving te voldoen. Uiteindelijk moeten we 1 lux op de grond garanderen. Aan de hand van tabel van vluchtwegverlichting Pro Plus leggen we u uit hoe de tabellen moet toepassen.

Elke vluchtwegverlichting armatuur straalt licht uit, welke een lichtvlek op de grond creëert. Pro Plus heeft een langwerpige lichtvlek, het gele vlak zoals op onderstaande afbeelding te zien is. Binnen deze lichtvlek hebben we een korte (E-afstand) en een lange afstand (A-afstand).

Als we de A-afstand combineren met een tweede armatuur die op dezelfde wijze is geplaatst, krijgen we de B-afstand. Combineren we de E-afstand ook weer met een tweede armatuur, dan krijgen we de D-afstand. Combineren we de E-afstand met een armatuur die er haaks op staat, dan komt daar de C-afstand uit.

Een voorbeeld

Stel het plafond waar u de armatuur gaat monteren is 5 meter (1e kolom), dan kunt u in kolom 2 aflezen dat de eerste armatuur op 7,2 meter vanaf de deur geplaatst moet worden. De achtereenvolgende armatuur kunt u dan weer op 18,7 meter plaatsen (2e kolom). 

Als u een tweede armatuur naast de eerste armatuur hangt, moet u deze op 12,4 meter plaatsen (4e kolom). De afstand vanaf de muur moet daar 5,1 meter zijn (5e kolom).

Uiteindelijk kunt u deze lange en de korte afstand ook nog combineren, hiervoor heeft u kolom 3 nodig.

Nu dat u weet hoe u de afstandstabellen moet toepassen, kunt u bepalen waar en hoeveel armaturen er moeten komen te hangen.

Was dit antwoord nuttig?
Dankjewel dat je hebt meegeholpen aan deze kennisbank!
Wij ontvangen graag een suggestie om dit antwoord te verbeteren.

Support

Heb je een vraag over dit onderwerp?

026 3 846 846
Stuur ons een mail

1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.