Home Lichtbron noodverlichting

Lichtbron noodverlichting

De lichtbron van noodverlichting is van essentieel belang. Er wordt noodverlichting aangeboden met verschillende soorten lichtbronnen zoals tl, led of tritium. Wat zijn precies de verschillen tussen deze lichtbronnen?

Tl wordt uitgefaseerd
Is uw noodverlichting aan vervanging toe? Dan kunt u beter niet meer kiezen voor een tl lichtbron.  Tl staat voor ‘Tube Light’ en is een type fluorescentielamp. Fluorescentielampen geven licht door het verwarmen of branden van gassen. Tl buizen bevatten kwik, hierdoor behoren ze tot het chemische afval. Ze moeten veel vaker vervangen worden dan bijvoorbeeld ledverlichting.  Bij het vervangen van verlichting, dus ook de noodverlichting, moeten bedrijven nu ook verplicht overstappen op duurzame lichtbronnen. Per september 2021 wordt tl- verlichting uitgefaseerd.  

Led- noodverlichting
Het meest gekozen alternatief voor de vervanging van tl- verlichting is led. Een led (van het Engelse light-emitting diode) is een elektronische halfgeleidercomponent opgebouwd als een diode die bij stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht uitstraalt. Het grote voordeel aan deze diode is dat deze heel efficiënt is en bijna geen warmte produceert, dus geen onnodig energieverlies. Meestal is een led ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot, die tevens als lens fungeert. Led- verlichting is een energiezuinig oplossing, helemaal in het geval van armaturen die 24/7 branden. De levensduur van een led lichtbron is ook aanzienlijk langer, tot wel 50.000 branduren. Een tl- buis moet jaarlijks vervangen worden. 

Tritium noodverlichting
Een bijzondere variant noodverlichting is de uitvoering in tritium. Deze verlichting hoeft niet aangesloten te worden op de netspanning, werkt zonder accu en er hoeven geen lampjes vervangen te worden. Tritium is een radioactieve stof,  die ontstaat door kernreacties in een watergekoelde kernreactor. De stof komt ook in de natuur voor, door reacties van zonnedeeltjes met onze atmosfeer. Tritium noodverlichting heeft een levensduur van meer dan 15 jaar. Tritium is in aanschaf duurder dan led- noodverlichting, maar heeft dus geen onderhoud nodig. In Nederland is tritium geen populaire lichtbron voor noodverlichting. Er zijn weinig aanbieders en lang niet alle varianten voldoen aan de richtlijnen. 

Total Cost of Ownership

Onze TCO tool berekent automatisch hoeveel u bespaart bij de overstap van tl naar led.

Bereken uw voordeel
1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.