Noodverlichtingsarmaturen installeren

Noodverlichting is een veiligheidsproduct. Precies om die reden is het zo belangrijk dat noodverlichtingsarmaturen correct en volgens de regelgeving wordt geïnstalleerd door een professioneel, bevoegd installatiebedrijf. Het aanhouden van de norm NEN 1010 kan daarbij helpen. Daarin staat het volgende (zie de volledige norm hier):

• Noodverlichtingsarmaturen in een ruimte en langs vluchtroutes met meer dan één noodverlichtingsarmatuur dienen over ten minste twee eindgroepen afwisselend te zijn verdeeld;
  • Noodverlichting en verlichting van aanduiding in ruimten ten behoeve van publiek mogen niet op dezelfde eindgroepen zijn aangesloten als die in bedrijfsruimten en vluchtwegen t.b.v. bedrijfsruimten;
  • Noodverlichting dient ingeschakeld te zijn bij een netspanning van 60% of lager en uitgeschakeld te zijn bij een netspanning van 85% of hoger;
  • Installatie dient te zijn geïnspecteerd;
  • Rapportage over de installatie, de inspectie en noodzaak tot reparatie.
    Armaturen moeten bovendien voldoen aan de productnorm NEN-EN-IEC 60598-2-22 en centraal gevoede systemen aan de NEN-EN 50171.

Handleidingen en installatievideo’s

Voor al onze producten hebben wij handleidingen en installatievideo’s. Zodat noodverlichtingsarmaturen installeren en onderhouden makkelijk wordt. De handleidingen vind je onder aan de pagina van de te installeren armatuur. De installatievideo’s vind je hier.

Installatiegemak bij alle noodverlichtingsarmaturen

Voldoende installatieruimte, meerdere invoergaten voor de gewenste montagewijze, een uniek plug-in/slide-in systeem. Dit zijn zo maar wat voorbeelden van slimmigheden die verwerkt zijn in onze armaturen. Veel van onze armaturen zijn zelfs zonder gereedschap te installeren. Zo is de kap van nood- en beveiligingsverlichting Nightlife door middel van een kliksysteem eenvoudig te bevestigen en te verwijderen.

Het installatie- en gebruiksgemak komt mede voort uit de samenwerking met onze relaties. Zo vertelden installateurs ons dat het onhandig was om vanaf een ladder een armatuur te installeren met ook nog een schroevendraaier en schroeven in de hand. Vanuit deze vraag hebben wij binnen de productfamilie Pro, anti-verliesschroeven toegepast. Nu blijven de schroefjes in de armatuur hangen wanneer je deze wilt gaan installeren. Wel zo gemakkelijk. Bij het ontwikkelen van nieuwe armaturen houden we altijd rekening met installatiegemak. Ons nieuwste armatuur de D-Sign kan in een handomdraai en zonder gereedschap gewijzigd worden van plafond- naar wandmontage.

Wil je meer weten over noodverlichtingsarmaturen? Kijk dan hier.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales