Home Nieuws Handige tips van een vakman voor inspectie en onderhoud!

Handige tips van een vakman voor inspectie en onderhoud!

18 juli 2017

Het inspecteren en onderhouden van noodverlichting brengt de nodige vraagstukken met zich mee. Daar weet Danny Knuit, servicemonteur bij Kropman Installatietechniek BV, alles van. Hij heeft tijdens zijn werk veel ervaring opgedaan en geeft een paar goede tips die u wellicht ook goed van pas komen!

Tip 1: Investeren in alternatieve oplossingen

Noodverlichtinginspecties zijn vaak ondergeschoven kindjes bij bedrijven. “Het is belangrijk de klant goed in te lichten over inspecties en onderhoud”, aldus Danny. “Leg uit dat als er geen onderhoud wordt gepleegd, armaturen defect kunnen raken. Denk ook met hen mee om de kosten zo laag mogelijk te houden, dan gaat de klant vaak overstag”. Als voorbeeld geeft Danny een armatuur dat vaak wordt vernield door vandalisme in bijvoorbeeld zorginstellingen. Door voor te stellen om eenmalig te investeren in een slagvast armatuur, bespaart de klant uiteindelijk geld doordat niet steeds een nieuw armatuur hoeft te worden aangeschaft.

Tip 2: Gemak door genummerde armaturen

Een andere situatie die Danny vaak tegenkomt, is dat armaturen binnen een gebouw niet genummerd zijn. Hierdoor is het lastig om erachter te komen welke armaturen defect zijn en welke niet. “Het is zowel voor mij als voor de klant makkelijker om alle armaturen een nummersticker te geven tijdens de eerste inspectie. Zo weet de klant welk nummer hij moet doorgeven als de armatuur kapot is en weet ik direct welk armatuur ik moet vervangen. Dit maakt het voor mij eenvoudiger om bij te houden in het onderhoudsrapport. Voor de klant is het voordeliger omdat hij geen onnodige kosten hoeft te maken voor het extra heen en weer rijden”.

Tip 3: Gebruik een gecontroleerd-sticker in plaats van een keuringssticker

“Vaak denken klanten dat als de noodverlichting geïnspecteerd is en een keuringssticker heeft, deze minstens nog een paar jaar mee gaat. Dat is natuurlijk niet altijd het geval”, geeft Danny aan. Hij gebruikt dan ook altijd ‘gecontroleerd-stickers’ in plaats van ‘keuringsstickers’. Zo wekt Danny geen verkeerde gedachte op bij klanten.

Tip 4: Sneller inspecteren met behulp van digitale inspectielijsten

Als laatste geeft Danny de tip om inspectielijsten te digitaliseren. Bij Kropman Installatietechniek BV heeft Danny, samen met zijn collega’s Jacco Bouwman en Marco van Bijnen, zelf digitale inspectielijsten opgezet. Hierdoor wordt inspecteren makkelijker en sneller, omdat Danny van tevoren weet welke armaturen in een gebouw hangen en hoe oud de accu’s hiervan zijn. Dit scheelt een hoop tijd en kosten!

We willen Danny graag bedanken voor zijn medewerking aan dit artikel.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel: